Samen maken we buitenspelen leuker

Kinderen zijn de experts als het om spelen gaat. Daarom kiezen we ervoor om samen met kinderen te werken aan buitenspelen.

Ze denken graag mee over spelen in hun buurt en hebben vaak goede ideeën. Helaas worden kinderen nauwelijks betrokken bij het ontwikkelen van de openbare ruimte en speelplekken in hun buurt. Jantje Beton doet dat anders. Door naar kinderen te luisteren en met ze samen te werken, creëren we een plek die écht van hen is.

Dankzij jarenlange ervaring hebben we de ‘Jantje Beton Aanpak’ kunnen ontwikkelen, een praktische werkwijze waarin we iedereen die met kinderen wil werken aan de verbetering van hun speelomgeving, handvatten aanreiken voor een goede samenwerking. Dat levert uiteindelijk een speelplek op die elke geïnvesteerde euro dubbel en dwars waard is.

Bijkomend voordeel van onze aanpak is dat het de betrokkenheid van de buurt vergroot. Kinderen en buurtbewoners voelen zich gehoord en tonen daardoor meer verantwoordelijkheid voor het onderhouden van de speelplek. En dat versterkt de sociale contacten in de buurt.

Daarnaast steken kinderen veel op van onze aanpak. Ze doen creatieve kennis en vaardigheden op die goed zijn voor hun zelfvertrouwen en ze leren hoe ze op kunnen komen voor hun eigen recht. Het recht om buiten te spelen hoe zij dat zelf willen.
Want de Jantje Beton aanpak, waarbij kinderen centraal worden gesteld, komt voort uit het Verdrag voor de Kinderrechten waarin is vastgelegd dat kinderen het recht hebben op buitenspelen en op invloed op hun eigen speelomgeving.

Voor gemeenten en professionals die samen met kinderen een kind- en speelvriendelijke buurt in willen richten hebben we verschillende werkdocumenten ontwikkeld om praktisch aan de slag te kunnen. Deze informatie vindt u hier. 

Interessant?

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan

Deel dit artikel:

Partner