Over Jantje Beton

Ga naar je werk. Ga naar school. Maak je huiswerk. Eet gezond. Sport. Leer piano spelen. Word succesvol. Neem je telefoon op. Bekijk dit. Vind het leuk. Deel het met je vrienden. We moeten steeds meer. En spelen steeds minder. Daarom zeggen wij: STOP NOOIT MET SPELEN.

Niet als ze muren om je heen bouwen. Niet als de auto’s om je heen rijden. Niet als je moet vluchten. En al helemaal niet als je ouder wordt.

Want spelen is niet alleen het belangrijkste onderdeel van een gezond leven. Het is ook nog eens het leukste!

- Jantje Beton

Over Jantje Beton

Jantje Beton is het enige goede doel in Nederland dat bezig is met het verbeteren van de speelomgeving van alle kinderen (art. 31 Kinderrechtenverdrag). Waar mogelijk betrekt Jantje Beton de kinderen actief bij de ontwikkeling en realisatie van onze speelprojecten (art. 12 Kinderrechtenverdrag). Kinderen uit achterstandswijken of kinderen die in andere kwetsbare situaties verkeren hebben een extra steuntje in de rug nodig.

Voor al deze kinderen zet Jantje Beton zich in voor meer speelruimte, zowel met speelplaatsen als ruimte in agenda’s. 

NUSO speeltuinen

Jantje Beton ondersteunt de NUSO speeltuinen sinds 2015, omdat dit hele belangrijke speelplekken zijn voor de kinderen.

Wat we al hebben bereikt

Duizenden kinderen zijn in de afgelopen jaren geholpen door Jantje Beton. Dat de impact van spelen groot is, kun je hier lezen.

Jantje Beton jaarverslag 2016

Jantje Beton stimuleert spelen. Dit doen we door de volgende projecten: 
Speelse buurt: waaronder 550 speeltuinen (NUSO), activiteiten voor kinderen. Landelijke activiteiten zoals Buitenlesdag, Buitenspeeldag, NK stoepranden en speciale projecten voor kwetsbare kinderen.

Geschiedenis

In 1968 is Jantje Beton ontstaan omdat er steeds meer ‘beton’ kwam en steeds minder ruimte om buiten te spelen. Vrijwel vanaf het begin heeft Prinses H.K.H. Beatrix zich ingezet voor Jantje Beton. Zij gaf toen al aan: ‘Vertel ons wat er in jullie ogen allemaal beter zou kunnen. Het gaat immers om jullie geluk en jullie toekomst. Jullie hebben daarom recht van spreken’. Een uitspraak die uniek is voor die tijd. Daarnaast heeft zij het beeldje voor Jantje Beton gemaakt. Het mannetje met het vuistje in de lucht dat symbool staat voor alles wat Jantje Beton doet: opkomen voor kinderen en spelen!

Prinses H.K.H. Beatrix die in 1968 haar eerste interview voor Jantje Beton met de kinderen doet.