Organisatie tips

Amsterdam 10-06-2015 Beeld van de Landelijke Buitenspeeldag op de NDSM werf bij de activiteiten van Jantje Beton. Foto: Gerard Til / Jantje Beton

Activiteit
Je kunt het zo ‘gek’ maken als je wilt, klein maar fijn mag ook: van het extra promoten van het reguliere woensdagmiddag sport- en spelaanbod in je gemeente tot het omtoveren van het stadhuisplein in een ware speeltuin. Inspiratie nodig voor jouw activiteit? Wij hebben een overzicht gemaakt met leuke buitenspeelideeën. 

Promotie
Gebruik posters om je activiteit te promoten.
Download PDF Promotieposter activiteit A4:pdf – Promotieposter A4 – 958.09 kB
Download PDF Invul Promotieposter activiteit A4:  pdf - Zelf invul promotieposter A4 -

Genereer ook bekendheid voor je Buitenspeeldag via verschillende media. Wij hebben kant-en-klare teksten gemaakt die je hiervoor kunt gebruiken.

Betrek de gemeente
Neem contact op met de gemeente hoe zij een bijdrage aan de Buitenspeeldag kunnen leveren. Misschien wilt de Burgemeester of wethouder wel het startschot geven? Op die manier ben je ook van persaandacht verzekerd.

Vrijwilligers
Probeer een groepje vrijwilligers te vinden en verdeel onderling de taken. Op de dag zelf is het prettig om een meer mensen te hebben. Zeker wanneer er voor een activiteit begeleiders nodig zijn. Gebruik hiervoor de kant-en-klare teksten.

Draaiboek
Hierin kun je beschrijven welke taken er gedaan moeten worden en wie deze doet. Ook kun je beschrijven welke spelletjes je eventueel wilt aanbieden en welke materialen daarvoor nodig zijn. Een voorbeeld vind je hier.

Spelmateriaal
Heb je voor de Buitenspeeldag spelmateriaal nodig, denk dan eens aan de speelotheek of de lokale Scoutinggroep. Misschien beschikt de gemeente of de lokale welzijnsorganisatie wel over een speelcontainer of ander mobiel spelmateriaal die ze beschikbaar willen stellen.

Contact gemeente en lokale welzijnsorganisatie
Ook voor de gemeente en het lokale welzijnswerk is de Buitenspeeldag een belangrijke activiteit. Benader hen om te overleggen welke ondersteuning je kunt krijgen. Je hebt bijvoorbeeld de gemeente nodig voor een vergunning als je de Buitenspeeldag op een afgesloten stuk straat wilt organiseren. Misschien dat de gemeente of de welzijnsorganisatie je kan helpen met spelmateriaal, promotie of een financiële bijdrage.

Vergunningen
Bedenk bij elke activiteit die je opzet, welke regelgeving er van toepassing is. Voor een straatactiviteit is een vergunning nodig die je 6 tot 8 weken van tevoren moet aanvragen bij je gemeente.

Betrek de jeugd
Betrek de jeugd bij de organisatie. Bijvoorbeeld bij het bepalen van het programma en het bedenken van de activiteiten. Kinderen zijn immers de experts op het gebied van buitenspelen. Leuk voor kinderen: laat hen onderstaande brief aan hun leerkracht geven zodat ze 14 juni buiten kunnen spelen zonder op tijd naar huis te moeten voor huiswerk.
PDF Geen huiswerk brief: pdf - Geen huiswerkbrief -

Betrek lokale relevante partijen
Probeer ook het verenigingsleven en andere relevante partijen te betrekken bij het opzetten en begeleiden van de activiteiten. Denk aan de school, de Scoutinggroep, de speeltuin, de sportclub of de kinderdagopvang. Zij kunnen als motor fungeren om de Buitenspeeldag tot een succesvol en gezellig feest te maken.

Toezicht en veiligheid
Zorg voor voldoende toezicht bij de activiteiten die je organiseert en denk na over de veiligheid.

Straten en pleinen autovrij
Ontruim straten en pleinen. Geef bijvoorbeeld een week van te voren aan dat de straat op de Buitenspeeldag niet beschikbaar is voor auto’s. Vraag inwoners van je gemeente om op deze dag hun auto in de garage of op de oprit te zetten.

Logo Buitenspeeldag
Gebruik voor de herkenbaarheid van jouw Buitenspeeldag activiteit het logo van de Buitenspeeldag.

Download: png – Logo Buitenspeeldag 2017 – 65.38 kB
Download: jpg – Logo Jantje Beton – 80.74 kB

Deel dit artikel:

Partner