SchoolSpeelPleinen

Spelen op het schoolplein. Logisch? Natuurlijk, vindt Jantje Beton. Alleen jammer, dat veel schoolpleinen voor kinderen saai zijn en ’s avonds, in het weekend en tijdens vakanties op slot gaan.

Daarom introduceerde Jantje Beton in 2010 het concept SchoolSpeelPlein: een schoolplein dat, ook na schooltijd, opengesteld is voor de buurt en waarvan de inrichting veel overlaat aan de fantasie. Kinderen zijn betrokken bij het ontwerp en de realisatie van het nieuwe schoolplein.

Veilig, vrij en avontuurlijk

Jantje Beton realiseerde de unieke SchoolSpeelPleinen van 2010 tot en met 2013. De projecten vormen ieder op een geheel eigen wijze een goed voorbeeld van schoolpleinen waar kinderen veilig, vrij en avontuurlijk kunnen buitenspelen. Laat je inspireren door de SchoolSpeelPleinen onderaan deze pagina!

Gezonde Schoolpleinen

Helaas zijn nog steeds veel schoolpleinen na schooltijd gesloten en vinden kinderen het schoolplein vaak niet uitdagend genoeg. In opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) werkt Jantje Beton daarom de komende jaren samen met het IVN, RIVM Centrum Gezond Leven, de PO-Raad, VO-raad en MBO Raad aan de realisatie van Gezonde Schoolpleinen. Hier kunnen kinderen tijdens en na schooltijd worden uitgedaagd om te spelen en bewegen. Veilige, vrije en avontuurlijke schoolpleinen worden dus ook de komende jaren nog steeds gerealiseerd. Lees via deze link meer over het project Gezonde Schoolpleinen

Basisschool De Wiekslag in Voorst

Basisschool de Wiekslag wilde fungeren als speelplek voor alle kinderen in het dorp. Hiervoor veranderde het plein van een stenen vlakte naar een natuurlijke speelplek die voor iedereen toegankelijk is.

Basisschool De Klokbeker in Ermelo

Het plein van basisschool De Klokbeker in Ermelo kreeg een metamorfose met als voornaamste doel: vergroening van het schoolplein.

Basisschool De Kariboe in Heemskerk

Tijdens de bouw van de nieuwe school besloot De Kariboe een ‘groene bril’ op te zetten. Zelfs het dak van de school is groen en betrokken bij het nieuwe SchoolSpeelPlein.

Basisschool De Lochtenbergh in Tilburg

Jantje Beton werkt in samenwerking met de gemeente Tilburg aan een speelbuurt in de wijk Stokhasselt. Basisschool De Lochtenbergh kreeg binnen dit project een nieuw SchoolSpeelPlein.

Basisschool Skoalfinne en basisschool De Totem in Warns

De twee basisscholen Skoalfinne en De Totem delen samen een schoolplein dat ongevormd werd in een levendig speelveld vol met natuurlijke spelaanleidingen voor het hele dorp.

Vrije School Waterland in Purmerend

Vrije School Waterland verandert van een saai en fantasieloos schoolplein in een natuurlijke (speel) tuin voor alle leeftijden in de hele buurt.

Waar is Jantje Beton actief?

Bekijk de kaart

Partner