Speelbuurten

  • Speelbuurt Stokhasselt, Tilburg - Sinds de start van het project in Stokhasselt spelen er veel meer kinderen buiten

  • Speelbuurt Huizum, Leeuwarden: Een oversteekplek met opvallend tijgermotief laat automobilisten zien dat ze hier te maken hebben met 'overstekend wild'.

  • Speelbuurt Huizum, Leeuwarden: Een fijne plek om te spelen in het Juliana Park (foto T. Reijers)

  • Visbuurt in Den Helder: De kinderen bedachten hun eigen superheld in de wijk, SuperFish! (Foto: Joek Slijkerman)

  • Speelbuurt De Heeze, Apeldoorn: Klimmen, wiebelen, kruipen, verstoppen, slingeren: dát is wat de kinderen willen in deze Speelbuurt.

  • Speelbuurt Stokhasselt, Tilburg - Boomstammen, sluippaden, waterpompen en neushoorns.

  • Speelbuurt Stokhasselt, Tilburg: Het Midden Brabant Park is nu een avontuurlijke speelplek voor jong en oud. (Foto: M. Wijnbergh)

Kinderen willen graag buitenspelen. Op de speelplaats of het trapveldje, maar ook op weg van school naar huis. Of gewoon in de straat. Helaas is dit niet voor alle kinderen zo vanzelfsprekend als het lijkt. In veel buurten zijn de mogelijkheden beperkt.

De straat is gevaarlijk, de stoep te smal en het plantsoen niet geschikt om in te spelen. De echte speelplekken zijn vaak fantasieloos ingericht of slecht bereikbaar voor kinderen.

Samen met kinderen, gemeenten en andere betrokkenen zorgt Jantje Beton dat er Speelbuurten komen, waar uitdagende speelplekken met elkaar verbonden zijn door kind- en speelvriendelijke routes. Geïnspireerd op de wensen van kinderen uit de buurt. Want zij weten als geen ander wat hen motiveert om buiten te spelen.

De Jantje Beton Speelbuurten dienen als voorbeeld voor andere buurten en gemeenten. Zodat op zoveel mogelijk plekken in Nederland kinderen vrij kunnen buitenspelen en bewegen in hun eigen buurt.

Speelbuurt Stokhasselt in Tilburg

Ruim 2000 kinderen in de flatrijke wijk Stokhasselt hebben avontuurlijke speelplekken gekregen die veilig bereikbaar zijn via kindvriendelijke speelroutes. De nieuwe inrichting van het Midden Brabant Park is een kinderdroom die uitkwam.

Malburgen-West in Arnhem

Kinderen spelen in de portieken, op de stoep of ontmoeten elkaar bij het buurtwinkelcentrum. Maar daar is alles mee gezegd… Buitenspelen in Malburgen-West kon uitdagender en avontuurlijk!

De Bollebieste in Zwolle

De Bollebieste in Zwolle is onderdeel van De Diezerpoort, een vooroorlogse wijk die tamelijk ‘stenig’ is wat betreft inrichting. Samen met de kinderen zullen Jantje Beton en de gemeente een plan maken voor de buurt.

Den Helder Sluisdijkbuurt

De Sluisdijkbuurt in Den Helder is een buurt met weinig ruimte voor kinderen om buiten te spelen. Jantje Beton gaat samen met kinderen en de gemeente een Jantje Beton Speelbuurt realiseren.

Paasbos in Nijkerk

Jantje Beton, de gemeente Nijkerk en Stichting PCO Gelderse Vallei gaan dit jaar in de wijk Paasbos een Jantje Beton Speelbuurt realiseren.

Tuinzigt in Breda

Saai! Dat vinden de kinderen uit de Bredase wijk Tuinzigt van de buitenspeelruimte in hun wijk. De kinderen willen hun eigen fantasiespelletjes spelen waarbij ze zich kunnen verstoppen, avonturen kunnen beleven!

Waar is Jantje Beton actief?

Bekijk de kaart

Partner